nekra: Ne, pisco jsme neochutnal a ani neochutnám, jsem abstinent a hodlám jím zůstat .
Tvůj článek (teda aspoň s tím prvním koktejlem) není jediná zmínka, že se v ČR některý jídla nebo nápoje vytvářej jinak než podle původních receptů v zahraničí.
Překvapil mne ten druhý koktej - nejen, že už byl podle originálního receptu, ale taky, že vám v tom mohli dát syrový vejce (teda bílek). Co na to hygiena? To není proti hygienickým předpisům? To teda zírám!
klarasolarova: Děkuji za komentář Nejsem odborník, co se podrobností aktuálně platných hygienických předpisů týče, takže jak přesně se to má s používáním syrových vajec v českých restauracích bychom se museli zeptat specialisty; faktem ovšem je, že jednak je v současnosti veškerá živočišná výroba v ČR pod přísnou veterinární kontrolou, jednak pisco sour není jediná potravina na českém trhu, která obsahuje syrový živočišný produkt - vždyť se u nás bez problémů prodává tatarák a ten obsahuje nejen syrové vejce, ale dokonce maso, dalším příkladem by bylo třeba sushi, zasyrova se servírují i ústřice...
nekra: Kéž by se dobře kontrolovalo všechno, když si vzpomenu na nekvalitní potraviny z Polska (i když mám výpadek, co byla ta druhá velká aféra, vybavily se mi okurky s kyselinou mravenčí).
Jo o sushi vím, že tam je syrová ryba. Tak třeba na to musí mít ten podnik specální povolení? Prostě mi to je divný - kdyby po tom někomu bylo blbě, tak ten podnik z toho má průser - průser druhu, kterýmu by se vyhnul, kdyby neprodával jídlo/pití se syrovým vejcem/masem.
To mne překvapuje, že tatarák obsahuje syrový vejce. V jedný přeložený knížce doma je recept na tatarák a tam se to maso potírá olejem, ale vejce v tom není. (I když mi teď začíná být divný, že v tom receptu to maso nerozšmelcujou paličkou.)
To je základ, syrový ústřice? Co by se s nima stalo špatnýho, kdyby prošly tepelnou úpravou?
klarasolarova: Teoreticky vzato se může stát, že nějakému zákazníkovi bude špatně z jakéhokoli nevhodně upraveného jídla, nemusí se jednat jen o absenci tepelné úpravy. Tedy problém by nebyl v nedostatečné tepelné úpravě, ale v nesprávné přípravě či nedodržení hygienických zásad.
A samozřejmě téměř všechny potraviny se dají tepelně upravit, jenže pak dojde ke změně chuti (a nutričních hodnot a obvykle i vzhledu)...a to je přeci ten důvod, proč se některé podávají v syrovém stavu.
kauande: Kláro, bravo!!
krásný a čtivý článek a recenze v jednom. Pro oba bych doplnil, že tou neznámou angosturou bylo zřejmě Amargo Chuncho, což je angostuří varianta vyráběná v Peru. Práce s bílkem je hodná mistra a špatná příprava může skvělý nápoj pokazit. Začátečníkům bych doporučil akceptovatelnou alternativu v podobě bílkové sušiny, která je již dostupná a práci usnadňuje. Jak namíchat bílek tak aby se bílek vzápětí neoddělil od zbytku drinku a vy nepili nejdřív lahodnou (avšak silnou) směsici nápojů a pak odporný bílek? Na to nám možná se svými tipy zareagují barmani?