Pokud ještě neznáte guacamole, skvostný mexický dip, do kterého můžete namáčet tradiční nachos i poněkud méně tradiční crudités stejně jako jej můžete hezky česky namazat na chleba, upalujte pro notýsek a pište si.
Na misku osvěžujícího a přitom výživného guacamole (nějakých 200-300 ml) budete potřebovat:
- Jedno zralé, měkké, krémové avokádo (ty nerozbitné exempláře, kterými by se dalo zabíjet a které jsou v supermarketech často k vidění, přenechte méně zkušeným nešťastníkům). Můžete si vybrat jak odrůdy se zelenou, tak s téměř černou slupkou; avokádo musí být na pohmat měkké a nemělo by mít na slupce žádné výrazné tmavé skrvny. Avokádo rozřízněte podélně napůl, pomocí nože z něj vyjměte pecku (nůž do pecky zasekněte a otočte jím, pecka se z plodu snadno uvolní) a dužinu lžicí vydlabejte do misky. Pak ji pomocí vidličky rozmačkeje (alternativně můžete do procesu zapojit tyčový mixér).
- Jednu středně velkou cibuli; tu oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte k rozmačkanému avokádu. Pokud syrová cibule nepatří k Vašim oblíbeným surovinám, můžete ji v avokádu rozmixovat do ztracena, dost možná pro Vás bude v této formě přijatelnější.
- Jedno středně velké rajče. Omyjte ho, nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k avokádu.
- Jednu limetku. Šťávu vymačkejte a zamíchejte do směsi. V případě nouze využijte citron.
- Chilli papričku. Konkrétní odrůda závisí na Vaší lásce či nenávisti k pálivému jídlu (případně na aktuálním zásobování Vaší spíže), za sebe doporučuji jalapeño. Ideální je čerstvá, můžete ale použít i sušenou. Používáte-li čerstvou, pak omytou papričku rozkrojte napůl, vyjměte z ní semínka a nakrájejte ji opravdu nadrobno. Dávkujte dle vlastního vkusu.
- Sůl a pepř na dochucení. Množství opět nechám na Vaší svobodné úvaze. Na závěr celou směs dobře promíchejte a okamžitě podávejte.
Pokud si trochu guacamole chcete nechat na později, třeba na svačinku, skladujte jej v lednici a přikryjte jej frishfólií takovým způsobem, aby fólie zakryla celý povrch dipu a dotýkala se ho; pokud necháte guacamole v lednici jen tak, nezakryté, avokádo začne oxidovat a pokrm nabyde nepříliš atraktivního šedohnědozeleného odstínu.
Na závěr bych se s Vámi chtěla ještě podělit o jeden půvabný návod na přípravu tradičního guacamole; s pomocí následujícího krátkého videa budete zaručeně přesně vědět, jak na to.
Dobrou chuť!
Zdroje: http://www.californiaavocado.com/cmspages/getfile.aspx?guid=c9815aa2-bd0b-4442-9e00-178a5498dbcd (fotografie)