Minulý "tortillový" článek byl hlavně teoretický, dnes dojde na praxi. ¡A cocinar!
Na základní recept pro 6 osob budete potřebovat:
Toto množství se akorát vejde do pánvičky o průměru 26 cm a hloubce cca 4 cm. Doporučuji vybrat pánvičku s víceméně kolmými okraji:
Pánve, které tvarem připomínají spíš wok, Vám přípravu značně znesnadní, ne-li přímo znemožní.
Jak na to? Do pánvičky nalejte olej. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte smažit. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na 2-3mm hrubé plátky. Do pánve je přidejte teprve tehdy, až bude cibulka víceméně měkká. Směs přikryjte pokličkou, pravidelně převracejte a nechte změknout tak, aby byly brambory prakticky hotové k jídlu:
V dostatečně velké míse si rozšlehejte celá vajíčka se solí. Směs z pánve vysypte do mísy a vše důkladně promíchejte. Tento krok je důležitý: brambory a cibuli s vajíčky míchejte dohromady mimo pánev, nikdy ne na pánvi, jinak se Vám vajíčka samozřejmě ihned přichytí, tortilla nebude homogenní a nejspíš se i potrhá. Směs vraťte do pánve, přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechejte vejce ztuhnout:
Jakmile bude tortilla zespoda propečená, je čas ji obrátit. Nemusíte se ale bát žádných složitých triků s přehazováním tortilly ve vzduchu; Španělé na to mají lepší fintu. Vypomůžeme si talířem:
Ten položíte navrch pánve a pánev i s talířem (a tortillou) otočíte o 180°, takže tortilla se překlopí na talíř:
Jen dejte pozor, abyste se během převracení nepolili vroucím olejem, pokud se všechen do tortilly nevsákl a nějaký Vám v pánvičce zbyl. Tortillu následně necháme z talíře sklouznout zpět do pánve...a je to.
Tortillu nechte pár minut dopéct i z druhé strany, ale nenechávejte ji péct příliš dlouho, aby nebyla vysušená. Nakonec ji nakrájejte na jednotlivé dílky - pinchos a podávejte. Tortilla chutná dobře zatepla i zastudena:
Jak jsem zmínila v úvodu, tento recept je základní. Existuje bezpočet variací: tortillu lze připravit například s chorizem či jinými uzeninami, stejně jako s různými druhy zeleniny (doporučuji vyzkoušet papriku); já jsem si tortillu, kterou vidíte na fotkách, připravila s kousky sýra.
Tortilla se podává typicky jako tapas, tedy předkrm anebo chuťovka k vínu či pivu, využijete ji ale také při přípravě sendvičů. Potřebovat budete malou pšeničnou bagetku, čerstvé rajče a jak jinak, olivový olej. Bagetku rozkrojte podélně napůl, obě půlky pokapejte šťávou z rajčete a zakápněte olivovým olejem. Jednu polovinu poklaďte tortillou nakrájenou na tenké plátky, přiklopte druhou polovinou a voilà, sendvič je hotov.
Povězte mi v komentářích, zda jste někdy bramborovou tortillu ochutnali a jaké varianty máte nejradši a pakliže jste se ji pokusili připravit, pochlubte se, jak Vám to šlo!