Jak na pravou španělskou tortillu - 1/2

6. září 2015 | 00.27 |

Není tortilla jako tortilla.

Na začátek jedno malé vysvětlení. V hispánském světě existují tortilly dvě: mexická, to jest ta tenká a připravovaná z kukuřičné či pšeničné mouky, kterou pravděpodobně většina z Vás bude znát - minimálně její fastfoodovou podobu, která je běžně k dostání v KFC a podobných podnicích; a pak tortilla bramborová alias tortilla de patatas, připravovaná stokrát za den po celém Španělsku, která je tlustá na dva prsty a s tou mexickou má společný nanejvýš kulatý tvar.

tortilla de maiz

Mexická tortilla

tortilla de pat

Bramborová tortilla

Španělskou tortillu jsem za život připravovala už spoustakrát, ale před rokem 2012 to nikdy nebylo ono: výsledek několika tehdejších pokusů vždycky vyhlížel tak nějak seschle a unaveně a se svými španělskými kolegy se nemohl rovnat. Až jsem se před třemi lety na sklonku léta účastnila jistého zahraničního projektu, v jehož rámci jsem se jedno ráno ocitla na půli cesty mezi komunitní spíží a sporákem s instrukcí, že na mě právě vychází kuchyňská služba a mým úkolem je postarat se o stravu na celý den pro všechny účastníky zmíněného pobytu. Společně se mnou do kuchyně dorazil ještě Isaac, Španěl jako poleno, navíc způsobilý k vaření. Uklohnit jsme mohli cokoli, co jsme uznali za vhodné, pakliže nám na to bude stačit výběr dodaných surovin a vejdeme se do rozpočtu, a tak jsme se společně rozhodli pro stoprocentně španělské menu, jehož součástí byly i dvě obrovské tortilly.

Toho dne jsem tedy objevila dvě nejdůležitější zásady (kromě kvalitních surovin, ty jsou samozřejmostí), které potřebujete znát, aby se Vám tortilla už vždycky povedla taková, jaká má být. Nezbytné je:

1. pozvolné smažení na mírném (!) ohni a zásadně pod pokličkou

2. přidat velké, opravdu velké množství olivového oleje.

Oleje se nebojte. Pokud na vaření s olivovým olejem nejste zvyklí anebo nemáte moc zkušeností se středozemskou kuchyní, mohou Vám jeho velké dávky trochu nahánět strach. Když jsem já onehdá viděla, jak Isaac do dvou pánví nalil bezmála celou lahev, byla bych málem dala ruku do ohně za to, že jídlo s takovým množstvím zálivky nemá šanci dopadnout dobře. Jenže je to právě olivový olej, který dělá tortillu měkkou a šťavnatou a je naprosto nenahraditelný, pakliže má mít bramborová tortilla tu správnou, typickou chuť.

Dnes jsme si tedy vysvětlili, že tortilly existují dvě, a pověděli si tajemství správné přípravy. V příštím článku se můžete těšit na přesný recept na bramborovou tortillu včetně podrobného fotopopisu, jak ji připravit, dále na několik tipů na variaci základního receptu a na závěr si prozradíme, jak si tuto tortillu můžete elegantně sbalit s sebou třeba na cestu do práce nebo do školy.

Zdroje:

http://www.co.all.biz/img/co/catalog/3795.jpeg (fotografie)

http://farm2.static.flickr.com/1225/1352439197_48bc37fc1c.jpg (fotografie)

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře