Aktuální chladné počasí Vám příliš nesvědčí? Přišli jste domů po škole či po práci celí zmrzlí a máte hlad? Tento recept je pro Vás!
Zahřejte se polévkou plnou exotických chutí! Při vytváření tohoto receptu jsem se inspirovala surovinami typickými pro oblast jihoamerických And: základními ingrediencemi této polévky bude výživná quinua (o tom, proč toto slovo nepíšu s písmenem "o" - quinoa, jsem psala v pátečním článku) společně s camote (= sladké brambory, batáty... můžete je vidět na fotografii nahoře). Obojí lze běžně koupit v České republice, buď ve větších a dobře zásobených supermarketech, nebo v prodejnách se zdravou výživou. Toto kombo doplňené o další aromatické přísady Vás zasytí a svými vůněmi Vám připomene Andy a jejich krásu i melancholii. Popadněte lžíci a nechte se tam přenést... Věřím, že si tuto polévku budete během podzimu rádi často připravovat, stejně jako já.
Co tedy budeme na dvě vydatné porce potřebovat? Především tyto tři suroviny:
...a ještě trochu koření:
Při servírování ještě využijete (ale můžete případně vynechat):
Jak na to?
Sladkou bramboru oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce:
Přidejte 0,7 litru vody. Pak si odměřte 4 lžíce quinuy. Oloupejte cibulku a nakrájejte ji nadrobno:
Cibulku a quinuu přidejte do hrnce ke sladkým bramborám:
Osolte:
Přikryjte poličkou a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Nakonec přidejte koření - pepř, česnek a muškátový oříšek. Koření dávkujte postupně, možná budete chtít méně nebo naopak více kořeněnou polévku, než jaká vyhovuje mně. Poté pomocí mačkadla na brambory batáty lehce rozmačkejte, polévka se tím zahustí:
Polévka je hotová, můžete ji podávat. Máte-li chuť, zakápněte ji čerstvou citronovou šťávou a dozdobte nakrájeným sýrem:
Přeji dobrou chuť!
Jak se Vám polévka povedla? Povězte mi to v komentářích! Pokud máte chuť na další speciality, můžete si dle mého receptu připravit také krémové mexické guacamole a lahodnou španělskou bramborovou tortillu.
P.S. Přeji Vám pěkný den a těším se na Vás s dalším článkem opět v pátek :-)
- - -
Kam dál?
→ Nezůstávejte jen u polévky a uvařte si kompletní menu! Pokračovat můžete přípravou bramborové tortilly a mexického guacamole.
→ Spíše než polévka Vás zahřeje pořádný drink? Zajděte si večer s kamarády na dobré pisco sour. Ale dejte si pozor, aby Vás přitom neoblafli.
→ Zaujala Vás quinua? Přečtěte si o ní i víc a zjistěte, jaké další top latinskoamerické produkty musíte rozhodně vyzkoušet!
Článek i fotografie jsou chráněny autorským právem a není možno je bez svolení autorky žádným způsobem kopírovat či šířit, a to ani částečně.
Zdroj: http://klarasolarova.pise.cz/43-pozvanka-kongres-a-vystava.html